Snön faller mjukt….

Jihoooooo!!!!! Älskar snö!!!

Ett av de bästa tipsen jag kan ge, är att ta på sig skorna och gå en morgonpromenad! Det ökar flödet i kroppen, byter ut nattens luft i lungorna och syresätter hjärnan på absolut bästa sätt! Ett av världens bästa mediciner…

Många känner nog igen symptom på trötthet som inte vill släppa, att det inte finns mer att ge, man vill bara sova.. Den berömda väggen av utbrändhet börjar knacka på.. Andra går det ännu längre för, och det blir värre följder, till sviter av en lång tid av utmattning…hjärnan kan stänga av eller rädda sig själv av många olika orsaker..ibland handlar det om ren och skär otur..

På ett av mötena jag var på neurologen i Falun, var vi en stor grupp människor i blandade åldrar, där alla hade drabbats på olika sätt och skador i olika grader. Jag kommer aldrig glömma en väldigt ung tjej, 23 år, som hade ramlat ner från en våning i stallet, när hon hållit på med hö, rakt ner i betonggolvet och spräckt skallen. Hon grät när hon berättade hur livet ändrats drastiskt, hur hon inte orkade umgås med folk,vara social eller anstränga sig, för att hjärnan var så trött hela tiden, och hur svårt det var att förklara för omgivningen hur det känns…

Och jösses vad jag förstod henne väl! Vi pratade en bra stund och jag berättade min historia, om vilken resa jag gjort och hur det varit och är för mig.. Vi grät båda två, och kramade om varandra, det kändes skönt att dela med sig och också finna tröst och hopp i att det finns mycket att lära sig om sig själv i en sån här situation. Det kan komma mycket gott ur en sån här händelse också om man väljer att se det och lära sig vad som är bäst för en själv individuellt. Det finns inget skamligt i att ta den tiden på sig man behöver för att läka och inte prestera på topp, eftersom det liksom inte funkade förrut, och inte kommer fungera sen heller.

Att lära sig leva med de förutsättningar man har just nu, är den bästa gåvan man kan ge sig själv, annars kan varken kropp eller själ bli i balans.

Åter tillbaka till mötet i Falun.. Det var 2 läkare och en sjukgymnast där och hade en föreläsning först.. Gissa vad de sa att forskning har kommit fram till att hjälper hjärnan och kroppen bäst!! Det var inte att mediciner gjorde några mirakel ( även fast de absolut behövs ibland en tid eller vid akuta tillstånd) utan :

1: Gå en promenad i naturen minst 30 minuter varje dag. Det visade sig att det lugnar hjärnan och stärker den på alla sätt. Ett slags meditativt tillstånd

2: Träna styrka 2 ggr i veckan

3: Tänka på vilken mat man äter

4: Meditera och lära sig andas rätt

Det är det som är de 4 grundläggande viktiga sakerna till att komma tillbaka, eller förhindra sjukdom. Visst är det coolt att man kan göra så pass mycket själv och helt naturligt!!!

Det är bättre att börja med något, än inget alls för att det känns ” mycket ”Att ta en kort promenad är bättre än ingen alls… Att ändra på något i kosten, och successivt forsätta är nyckeln, att meditera på det sättet som passar dig kan vara att sitta på en sten och titta ut över vattnet.. Hitta ditt eget sätt, för vi är alla olika!

Jag kan säga att det som var min största sorg i början, var att jag faktiskt inte kunde gå, och därmed tappade mina promenader en lång tid.. Tänk att vi tar förgivet att benen ska bära oss, och när de gör det så glömmer vi bort hur fantastiskt det är att kunna röra sig!

Så… Jag är så oändligt tacksam att jag kan ta mina promenader igen, ibland får jag blackouter fortfarande och kan inte röra mig för en stund, då påminns jag om hur värdefullt livet är!!

Mina bästa tips till så bra återhämtning som möjligt ( och alla läker olika, i olika takt och till en viss grad) är att promenad, balansera vila med aktivitet, tänka på att maten är en enormt stor bit i hälsan och viss mat kan förstärka läkandet, andas, och att ta en dag i taget och inte stressa upp sig om det inte finns ork vila är då mer än ok, eftersom din kropp är intelligent och vet vad som den behöver!! Träna på att lyssna vad som är rätt för dig…

Jag har gjort så gott jag kan, och står nu inför ett faktum att det har ” stagnerat ” på en nivå under 2 år där jag inte blir bättre, och med vetskapen att jag gjort mitt bästa, så kan jag acceptera det på ett helt annat sätt……jag siar inte om framtiden, utan är i nuet….. Men visst rullar det en och annan tår ibland, och det är också helt ok.. Jag har mycket vackert i mitt liv att vara tacksam för, och bara det att kunna gå igen är för mig helt underbart!!

Tills nästa gång kramar jag om er och hoppas ni njuter av snö och natur!!

Sylvia 🌿

Kommentera gärna.